středa 10. února 2016

PROJECT LIFE - My first year with Project Life

Tak jako na osobním blogu se objevil rekapitulační článek, tak se samozřejmě musel objevit i tady, byť se zpožděním. Inspirovala mne svým článkem Jana (děkuji za nakopnutí) a také jsem měla, po dlouhé době, chuť napsat povídací článek. Jsem v PL a vlastně celém scrapsvětě nováček. Pravé PL jsem začala teprve lepit loni. Předtím jsem si to vyzkoušela na ne-Becky PL. Všechny mé letošní  stránky (teda až ten zbytek dolepím), naleznete pod štítkem PL 2015.


Žádné předsevzetí z loňska nemám, proto jsem se rozhodla shrnout rok 2015 a pod to napsat plán pro rok 2016. Nebudu se přetvářet a tak se tu neobjeví ani jednou slovní spojení "mít PL aktuální", protože to je prostě nemožné :)

ALBUM
2015: O prvním albu jsem měla jasno poměrně brzo. Muselo to být to černobílé proužkované. Album navrhla Heidi Swapp v rámci kolekce Favorite things pro Becky Higgins. V říjnu jsem si pořídila malé koženkové růžovobílé se zlatými puntíky insta album od WeR memory keepers (do něco chci zpracovat fotky a vzpomínky našeho vztahu s L.). K Vánocům jsem dostala ještě tyrkysové chevron 6x8 album a do něho chci zpracovat naší krátkou dovolenou v Budapešti.

2016: Album jsem vybírala asi 2 měsíce, nakonec jsem zvolila "velkého bráchu" mého insta alba, které je stále prázdné a slouží jako skladiště fotek. I tyrkové album stále čeká na zpracování. Letos si možná koupím ještě jedno album tzv. "pracovní", ve kterém budu mít náhradní kapsy, rozpracované stránky a na případné převážení, protože převážením proužkovaného alba jsem si do něj udělala škrábance a i pár dírek. Nakonec to možná dopadne tak, že proužkované nechám jako pracovní, když už je "načaté" a nové nechám na tok 2015.

KAPSY
2015: Asi jako 99% začátečníků, i já jsem jako první sáhla po kapsách v designu A a v něm pokračovala až do léta, kdy jsem konečně sebrala odvahu a zakoupila čtvercové kapsy. Týdny na podzim jsou poskládány z dalších pro mne nových kapes a náramně si to užívám, byť je to někdy opravdu složité!

2016: Naprosto jsem si oblíbila čtvercové kapsy, takže je chci co nejvíc používat společně velmi osvědčeným designem A. Moc bych si letos přála vyzkoušet kapsu poskládanou pouze ze 3x4 kapsiček, myslím že se jedná o design U. Letos se budu asi zase obloukem vyhýbat kapsám v designu D.

KARTIČKY
2015: Jako první sadu, kterou jsem si pořídila, byla slavná kolekce Midnight. Koupila jsem si celý core kit s tím, že si s tím prostě vystačím (ha ha). Ani ne po měsíci lepení jsem objevila na facebooku skupinu Scrapbazázek, kterou snad ani nemusím dlouho představovat. Tam jsem nakoupila opravdu hodně a velmi pestrobarevných kartiček. Navíc jsem díky skupině poslala kus Midnight k novým majitelům. Posedlost nakupování kartiček na scrapbazárku se mě držela relativně dlouho. Během toho se mi začal formovat i můj PL styl. K narozeninám jsem si pořídila druhou mojí nejoblíbenější kolekci Favorite things, tedy "jen" její třetinu (celý core kit na mne čekal pod stromečkem). Třetí mojí nejoblíbenější kolekcí se stala (asi jako pro většinu z nás) kolekce Everyday. Pod ruku se mi během roku dostaly i tyto kolekce - Kiwi, Blush, Open book, Fine and dandy, Polka dot, Papero amo (květen - červen kit), Studio gold, Ink rose a spousta zbytků, u kterých nevím "původ".

2016: Tento rok chci více používat své kartičky a méně nakupovat ty cizí. Což jsem hned v prvním týdnu v únoru částečně porušila (s B. jsme si vyměnily část svých core kitů). Jelikož se mi téměř zaplnil "Antonín", řekla jsem si, že je na čase přestat syslit kartičky a klidně i do nich střihnout nebo z nich vyrobit minialba. 

PAPÍRY
2015: Papírových sad jsem si koupila loni "pár" - 1/2 12x12" Serendipity, 6x6" September skies, 6x6" Everyday, 1/2 6x8" Watercolor a 1/2 6x6" Oh what fun. K tomu během pár 12x12" papírů samostatně. Musím se přiznat, že papíry skoro nepoužívám. Sem tam na nějaké přání či dárkový poukaz, ale do PL téměř vůbec. 

2016: Chci přestat syslit papíry a konečně se vrhnout také na tvorbu 12x12" scrapbook stránek.  
  
OZDOBY
2015: Ozdob mám, asi jako každá scrapžena, moc, ale vlastně strašně málo. V mých šupletech a krabičkách naleznete všechno možné. Kartonové i překližkové výseky, papírové výseky, kovové sponky, kovové nýtky, spoustu enamelek (paradoxně jsem je v poslední době přestala skoro používat, jen co jsem jich nasyslila pěknou sbírku), docela dost samolepících abeced (hlavně od Simple Stories, jednu dobu jsem n nich byla závislá), několik roliček washi pásek. Záměrně píšu několik, protože jsem jich větší část poslala dál (ségra by mohla vyprávět, že?). V jednu chvíli jsem jich měla přes 50 roliček.  

2016: Stejně jako u papírů a kartiček, chci přestat syslit ozdoby typu "tohle mi je líto použít" a opravdu je použít a také více v projektech více používat washi pásky, když jich mám takovou zásobičku. 

RAZÍTKA
2015: V létě jsem neodolala na PL klubu jsem si vyzkoušela razítkování. To jsem ale vůbec neměla dělat! Razítkování se mi natolik zalíbilo, že jsem si hned musela pořídit nějaké svoje. Vtipné však je, že jsem nejprve koupila čistič razítek, pak inkoust a až potom razítka. První zakoupenou sadou byla Take a note od Kelly Purkey. Potom jsem sedla na ebay a hledala a hledala, až jsem nějaké ulovila i tam - hlavně abecedy. Jednu abecedu jsem ulovila i na scrapbazaru. Pak jsem si pořídila také abecedu od Lawn Flawn. Nejnovějším a zatím posledním razítkovacím úlovkem je má vytoužená abeceda od Kelly Purkey. Tu už asi nikdy nedám z ruky. 

2016: Konkrétní plán / předsevzetí / zákazy zatím nemám, ale jedno vím jistě - vybarvování razítek mne zatím nezaujalo, takže hromadné nakupování obrázkových razítek v brzké době nehrozí.

POMOCNÍCI
2015: K nejvíce používaným pomocníkům rozhodně patří Fiskars kotoučová řezačka a Epson tiskárna (o ní nám sepsaný tento článek), tedy pokud pominu nůžky a lepidla. Další velmi oblíbenou věcí je kulatička rohů a v poslední době také sešívačka. Dříve jsem psala jurnaling černým gumovatelným pilotem, když jsem ale zjistila, že v teple mizí, polil mne pot a ihned jsem šla do papírnictví pro tenkou centropenku 0,1. Později jsem objevila skvělý popisovač značky UCHIDA YOKO, který je vhodný také na kreslení. Někdy také píšu jurnaling digitálně. Někdy tisknu pouze na bílý papír a ten pak trochu ozdobím a nebo přímo na kartičky, což je pořádný adrenalin. Lepící pomocníky používám celkem tři - permanentní roller, tekuté lepidlo v tužce a v poslední době jsem si oblíbila i oboustranku. Nůžky jsem na začátku používala nějaké, které mám ještě snad od základky. Později jsem si pořídila relativně levné, ale myslím si kvalitní nůžky od Mapped a ten rozdíl je opravdu znát! K Vánocům jsem také dostala onu embossovací pistoli s příslušenstvím a je to skvělý pomocník!

2016: Na tyto pomocníky nedám dopustit ani v tom roce.

FOTKY
2015: V mém albu moc fotek focených na zrcadlovku moc nenaleznete. Já ji totiž beru pouze na výlety. Na akcích fotí většinou někdo jiný a fotky si nechávám posílat. Za to mobil mám v ruce téměř nonstop. Jelikož nemám děti, fotím vše okolo mne a také jídlo. I přes to se mi však stalo, že v týdnu 49 nemám vyfoceno vůbec nic. Takže týden 49 bude v mém albu pravděpodobně chybět. Focení hotových stránek / projektů / produktů prošlo celkem slušným očistcem a vystřídala jsem v bytě snad všechny místnosti. Chvíli jsem je fotila ze stativu, chvíli z ruky a pak jsem dostala nový stativ, který mi to velice zjednodušuje. Nyní už to chce "jen" nový fotoaparát a objektiv a budu nejspokojenější.  

2016: Tak jak to bylo loni, tak to bude i letos. Zrcadlovku s sebou každý den do práce vozit nebudu, brát ji budu jen na výlety a občas na nějakou akci. Na ostatních akcích se spolehnu na ostatní a nebo na svůj celkem slušný fotoaparát v mobilu.

PRACOVNA
2015: Pracovna se během roku měnila po malých krůčkách. Ten zásadní přišel v srpnu, kdy jsem opustila svůj pidi koutek v ložnici a přesunula se na krásně velký stůl do obýváku. I tento koutek prošel několika pokusy o lepší organizaci. Stále však hledám "to ono".

2016: Najít "to ono" a přestat kupovat nepotřební krabičky a krabice.

 

 

A i přesto že jsem nováček skočila jsem do toho po hlavě a dokonce začala vyrábět vlastní a hlavně české kartičky, samolepky a dýhové výseky a založila eshop Váš-kreativní-svět.cz. Moc bych si přála mít více času na vytváření mnohem více kolekcí, ale bohužel dojíždění a další z mnoha mých prací a koníčků mi to neumožňují. Snad to půjde letos lépe! 

Doufám, že jsem vás tak dlouhým článkem neunudila a zavítáte ke mne znovu. 

    2 komentáře:

    1. Baru, dechberouci clanek .... moc rada jsem si pocetla. A co me zaujalo nejvic? Ze zkusis velke stranky, hura, do toho, ze milujes razitkove abecedy (ja taky!) a ze mas uzasny tvorivy koutek! Ten je!!!! Tak at se ti v roce 2016 tvori jeste jeste lepe a hlavne, at ti na tvoreni zbyde vice casu :D

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuji za pochvalu a přání Jani :)
        Jinak koutek vypadá už zase trochu jinak, víc zabordeleně a víc zaplněně :D

        Vymazat